Lente Fair - 2 t/m 5 apr 2020 Rotterdam Ahoy

Lente Fair
2 t/m 5 apr 2020
Rotterdam Ahoy

Zilvervisjes

Wat te doen tegen zilvervisjes: 5 handige tips

Wat zijn zilvervisjes

Zilvervisjes zijn kleine insecten tussen de 12 en 30 millimeter. Ze zijn plat en lang. De voorkant van hun lijfje is wat ronder en de achterkant eindigt in een punt. En ze hebben sprieten. Zilvervliesjes zijn ’s nachts actief en verstoppen zich overdag en leven het liefst in een koele en vochtige plaatsen. Daarom zie je ze vaak in de badkamer, het toilet en de kelder. Ze worden het huis in gebracht door oude boeken, dozen, papier, kleding en meubilair. Zilvervisjes leven van voedselresten, schimmels, papier en textiel. Ze zijn uiterst kwetsbaar en gaan daarom ook snel op de vlucht.

Waarom je ze niet in huis wil hebben

Je zou denken dat het onschuldige beestjes zijn. Maar dit is niet het geval. Ze zijn namelijk schadelijk voor je spullen. Omdat ze papier en textiel eten, kan dit gevolgen hebben voor je meubilair, kleding, boeken, gordijnen en ga zo maar door. De zilvervisjes komen overal en dit betekent dat ze veel bacteriën aan hun pootjes hebben. Deze bacteriën verspreiden ze vervolgens door alle plekken waar ze komen in je huis. Op deze manier verspreiden ze ook nog eens ziektes. Ook is het zo dat je allergisch kunt zijn voor zilvervisjes. De symptomen lijken op de symptomen van huisstofmijt. Dus: ogen die tranen, een loopneus en je kunt het benauwd krijgen.

Hoe bestrijd je zilvervisjes

Het belangrijkste wat je kunt doen is de luchtvochtigheid verlagen. Zilvervisjes houden namelijk van vochtige ruimtes. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om zilvervliesjes te bestrijden:

Ventileren

Zet iedere dag de ramen even open zodat er weer frisse lucht naar binnen kan. Het liefst een paar ramen tegenover elkaar zodat er tocht ontstaat. Zorg ook dat je een goed ventilatiesysteem in huis hebt. Zet het systeem altijd aan als je in bad gaat of gaat douchen. Maar ook als je naar het toilet bent geweest. Heb je geen ventilatiesysteem in het toilet? Zet dan het raampje op een kier.

Hou de temperatuur in huis onder de 22 graden

Vooral in de badkamer loopt de temperatuur naar een warme douche vaak op. Naast het ventilatiesysteem aanzetten kan je nadat je klaar bent met douchen ook even het raam openzetten. De temperatuur daalt dan wat sneller.

Lucht je kledingkast regelmatig

Het is niet alleen belangrijk om je kamers te luchten. Ook je kledingkast is een plek waar zilvervliesjes graag verblijven. Zet regelmatig de deuren van je kledingkast open en zet het raam open.

Bewaar oud papier niet in huis

Verzamel je altijd het oud papier voordat je het wegbrengt? Laat het dan niet in huis liggen. Leg het in de schuur of garage. Zilvervisjes houden van papier. Niet alleen om in te leven maar ze voeden zich er ook mee.

Stofzuig naden en kieren

Zorg dat je geen plekjes overslaat als je stofzuigt. Want juist die naden en kieren zijn plekken waar zilvervliesjes wonen en hun eitjes leggen. Denk ook aan bijvoorbeeld de plinten in huis.

Zilvervisjes bestrijden

Iedereen heeft weleens zilvervliesjes in huis gehad. Vaak merk je dat je ze in het najaar vaker ziet. Dit is niet raar. In de winter hebben we minder ramen open staan en staat de verwarming aan. Als je juist in de winter zorgt dat je goed stofzuigt en iedere dag ventileert, ben je zo van die vervelende zilvervisjes af.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Blijf op de hoogte!

Gratis tickets, aanbiedingen en fun direct in je e-mail!