Lente Fair - 2 t/m 5 apr 2020 Rotterdam Ahoy

Lente Fair
2 t/m 5 apr 2020
Rotterdam Ahoy

Stinkende wasmachine

Een stinkende wasmachine? Zo kom je er van af!

Hoe komt het dat je een stinkende wasmachine hebt

Je opent het deurtje van je wasmachine en er komt je een vieze lucht tegemoet: je hebt last van een stinkende wasmachine . Je hebt al van alles geprobeerd, maar de wasmachine blijft stinken. Je wasgoed ruikt ook niet echt heel fris meer. En op de rubbers zie je donkere vlekken ontstaan. De oorzaak is: wasluis! Gelukkig hoef je geen nieuwe wasmachine te kopen. Je kan deze wasluis namelijk heel makkelijk zelf bestrijden.

Wat is wasluis

Wasluis wordt ook vetluis genoemd. Het is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Bij de woorden als wasluis of vetluis denk je aan luizen. Maar wasluis is geen luis. Het zijn huidvet en huidschilfers die samen met zeepresten in je wasmachine achterblijven. Omdat het huidvet en de huidschilfers vettig zijn, klonteren ze samen. Hierdoor kunnen ze niet afgevoerd worden en blijven plakken. En zo ontstaat de wasluisbacterie.

Hoe herken je wasluis

Het eerste teken dat je last van wasluis zou kunnen hebben is een stinkende wasmachine. Als je het wasmachinedeurtje of de waspoerderlade opent komt de vieze geur je al tegemoet. Het ruikt naar het riool. En je was ruikt ook niet meer zo fris als voorheen. Als je hier niks mee doet zal je zien dat er na verloop van tijd ook donkere vlekken op de rubbers rond de deuropening van je wasmachine ontstaan. Maar ook in de binnenkant van je wasmachine, denk aan de pomp en de afvoerslangen ontstaan vette en donkere substanties.

Hoe ontstaat het

Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. De huidige wasmachines hebben allerlei eco-programma’s die minder water verbruiken. En ook de wasmiddelen die we nu gebruiken wassen prima schoon op 30 en 40 graden. Ook zit er geen bleekmiddel meer in de waspoeders en wasgels van tegenwoordig. De wasluisbacteriën vinden die lage temperaturen heerlijk. Pas bij temperaturen boven de 60 graden breek je de bacterie af. Daarnaast is het zo dat we eigenlijk teveel wasmiddel gebruiken. Check daarom altijd de verpakking van het wasmiddel. Hierop staat altijd de juiste dosering vermeld.

Hoe verwijder je wasluis

Je wilt nu je wasluis in je wasmachine hebt geconstateerd niet langer je was in de wasmachine stoppen. De wasluis kan je heel makkelijk bestrijden. Draai een programma van 90 graden. Uiteraard zonder was in de machine. Je kunt een reinigingsmiddel voor de vaatwasser gebruiken. Leg het blokje of de poeder in de trommel en laat de verder lege wasmachine het volledige programma draaien. Als het programma klaar is draai je het programma nog een keer, maar dit keer giet je wat schoonmaakazijn in het waspoederbakje.

Hoe voorkom je dat je wasmachine stinkt

Was minimaal één keer per maand je beddengoed of handdoeken op minimaal 60 graden. Het is ook een beetje afhankelijk van hoeveel je wast. Heb je een gezin met kinderen? Was dan minimaal iedere twee weken op minimaal 60 graden. 90 graden is zelfs nog beter omdat je dan zeker weet dat je de wasluisbacteriën doodt. En gebruik bij deze was geen vloeibaar wasmiddel, maar waspoeder. En stel je wasmachine in op het standaardprogramma en niet het eco-programma, zodat er voldoende water door de wasmachine en slangen stroomt.

Je kunt er ook voor kiezen om de wasmachine iedere maand te reinigen zoals omschreven bij ‘Hoe verwijder je wasluis’. Maar eigenlijk is het zonde om een lege wasmachine te laten draaien. Met een gezin heb je vaak toch veel was en kan je dus beter een hete was draaien met handdoeken. Zo heb je nooit meer last van een stinkende wasmachine.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp
Share on print

Blijf op de hoogte!

Gratis tickets, aanbiedingen en fun direct in je e-mail!